Massör

Första massagepraktik-kvällen på skolan är nu avklarad och jag var riktigt nervös inför första kunden, sen släppte det rätt bra. Jag hade tur som fick en himla go äldre kvinna som andra person, som bara matade på med komplimanger och fick mig att känna mig riktigt duktig. Kvällen har varit riktigt lärorik och det är helt galet hur olika det är att massera person till person, vissa kroppstyper går riktigt bra, medans andra är lite knepigare. Jag är helt slut i knoppen nu efteråt och ska alldeles strax lägga mig för dagen, imorgon är det sista dagen den här omgången i skolan och efter skolan så åker jag till Eskilstuna en sväng. En helg med mycket att se fram emot väntar, så det gäller att vara uppvilad.

Ny kunskap

Skolan har slutat för dagen och jag sitter hemma i sängne och pustar ut , det tar verkligen på krafterna att ta in en massa ny information, samtidigt som det är hur intressant som helst. Idag har jag bland annat fått veta att min utåtroterande fot, under vissa övningar har att göra med att gluteus maximus på höger sida är lite svag och att jag måste köra isolerade övningar för den och rehab för höftböjarn(lite grovt sammanfattat) om jag vill kunna böja normalt igen. Det bidrar även till att framsida lår tar över jobbet i en knäböj och kan vara anledningen till att dem är så pass dominanta. Även det onda jag haft i ett knä är kopplat till problemet. Så det kanske vore något att börja jobba lite på det, det skulle dock innebära att jag inte får köra böj på en längre tid och den tillhör ju faktiskt en utav favoriterna.

 
Men till något annat lite roligare, eller ja mer skrämmande.. på torsdag ska vi ha våra första riktiga kunder på massagepraktiken på skolan och jag vill kissa på mig lite när jag tänker på det. Har sån prestationstångest och är galet rädd för att göra någon missnöjd, men samtidigt vet kunderna om att vi är under utbildning och måste anpassa sig efter våra önskemål och det vi behöver att träna på. Så jag håller alla tummar och tår för att det ska gå bra och hoppas på att inte stå och svettas av nervositet.

Sovmorgon

Jag har varit riktigt seg hela dagen idag, men jag kom iväg till gymmet ändå såklart och där körde jag lite tits och guns, kändes bra och jag längtar nästan till imorgon då det är dags för ben igen.
  Jag kom ur sängen lite senare än vanligt idag så hela dagsplaneringen försköts och kanske var det därför jag var så seg i huvudet när jag skulle plugga. Normalt brukar jag tycka att det är rätt jobbigt att plugga men inte tråkigt, ibland kan det till och med vara rätt intressant, men idag var jag uttråkad från minuten jag satte mig ner tills jag slog ihop böckerna igen. Jag har gått vidare från grund medicinen till fysiologin nu och det känns som att det i alla fall sätter sig någorlunda, vilken får mig att känna mig lite lättad, för så som det har varit hela veckan med plugget, så kommer jag att få sitta hela helgen också, trots att jag helst hade velat skippa det. Ska dock inhandla något gott imorgon och bara njuta av att det är helg, plugg eller inte.

 
Dagsformen

Fitspo eller fatspo

Tog ut vilodagen en dag för tidigt, ryggsmärtan hade inte riktigt släppt imore och ville inte riskera att förvärra det genom att köra rygg, så det blev vilodag istället. Jag har istället pluggat lite längre än vanligt och bara tagit det lugnt, jag fick en sån himla dålig start på dagen då det lät som att någon sågade i metall runt åtta på morgonen och någon timme framåt. Men hade en kupong på ben & jerrys så jag tog en sväng till willys och köpte den plus en häagen-dazs(vad är lagom liksom?), för att bli på bättre humör. Det känns riktigt stabilt när godsaker går före mat, men ibland så måste man. 

 

Överbelastad hjärna

 
Hallå på er, idag har solen skinit här i Linköping och det gör en alltid på lite extra bra humör. Idag var det axlar som stod på schemat och det gick rätt bra, har börjat hitta en ny bana för vad som funkar för mig och föröker att hålla mig till det ny. Under passet vred jag mig dock när jag skulle ta ett handtag och jag tror jag lyckades sätta en nerv i kläm i ryggen. Det gör fortfarande ont när jag utför bålrotationer, men jag tänker inte lägga någon större vikt vid det idag, förhoppningsvis är det borta tills imorgon. Efter gymmet så pluggade jag, det har blivit som en rutin nu och det går framåt, men det känns som att väldigt lite faktiskt fastnar. Förrförra veckan hade vi de stora benen i kroppen att lära in, samt några lite mer ingående och en muskel, men nu är det så mycket mer text och sammanhang, olika vävnader, cellens uppbyggnad, cellorganellernas funktion osv och jag känner mig lite orolig. Jag ska försöka nöta som bara den och leta mig fram till någon metod som kanske funkar. Jag måste även införskaffa mig lite färgglada flärpar att sätta i böckerna.

Build that booty

Ny vecka, en hemmaveka den här gången, vilket ändå innebär plugg och lite mer självdisciplin. Jag har pluggat i cirka två och en halv timme idag, jag tycker att jag tappar fokus om jag sitter längre än så och att ta en paus för att senare återuppta plugget är inget alternativ. Egentligen ska vi sitta omkring åtta timmar om dagen, men jag känner att så länge det upplägget jag kör på nu funkar så kommer jag att köra på det. Har man full fokus så hinner man med en del, jag har en app som heter Forest som jag använder när jag ska sitta en längre tid. Man ställer in hur länge man ska sitta och då planterar du träd i appen, om du sen håller på med mobilen så kommer träden att dö och du misslyckas. En riktigt usel förklaring men ni kanske förstod den lite i alla fall.Lite mer än plugg har jag faktiskt hunnit med idag trots att jag blir galet oproduktiv, de dagar jag inte har några tider att hålla. Jag tog en sväng på gymmet på förmiddagen, glömde vattenflaskan hemma klantig som jag är, men passet gick trots det dunder. Har insett att jag har fått riktigt dålig kondition dock, efter varje set i princip står jag och flåsar som att jag sprungit någon kilometer, men än är det offseason så jag tänker bara köra cardio om jag känner för det.

Så här såg passet ut, det första är "uppvärmningen", jag gillar att skapa kontakt i rumpan innan jag kör igång med dem inte lika isolerade övningarna.

Gynstolen 4x25 set/reps
supersetat med 
Kickbacks 10/ben

Squats
supersetat med utfallsgång 20 steg, med 10kg's viktplatta i vardera hand.
50kg 2x8 
70kg 2x6
80kg 2x5
70kg 2x6
50kg 2x8

Utfall i smith 12x4/ben
supersetat med 
bulgarian split squat hopp

Enbenspress 10x4/ben

Det kanske inte ser så mycket ut, men det tog sin tid och brände rätt bra.
Kärlekens dag

 
Var ute och gick för en stund sen, kände att det var dags att bekanta sig lite med området. Så nu är mina skavsår lite större än vad de var innan. På vägen hem smet jag in på ica och köpte mig lite alla hjärtans dag mys som jag kan använda som morot till plugget. Jag är galet otaggad, kanske mest för att det är så mycket och jag inte riktigt vet vilken ände jag ska börja i. Men jag ska försöka sitta i minst två timmar idag och se hur långt jag kommer på det, det är ju trots allt helg så jag behöver ju inte anstränga mig allt för mycket.

Opolerade

Har haft en väldigt lärorik vecka vilket resulterade i att jag somnade rätt tidigt igår kväll. Jag älskar veckorna i skolan, men det tar också på krafterna så det är skönt att få en liten paus då och då. Den här veckan hade vi i klassen även bestämt oss för att gå ut och äta här i Linköping. Så i torsdags samlades gänget på Pinchos och jag blev förälskad i deras sötpotatispommes, jag skulle kunna leva på dem året om. Vi hade en riktigt trevlig kväll och alla såg lite halvt slitna ut dagen därpå i skolan. Toppen på kakan måste varit när en utav lärarna kom in och tvingade oss ta klassfoto utan förvarning med kommentaren "det är såhär ni ser ut, det är bara att vänja er".

 
Idag har jag haft en riktig slappardag innan jag imorgon sätter igång och försöker lära in det vi ska kunna tills nästa skolvecka, det är hur mycket som helst den är gången. Så jag räknar med att ha fullt upp och hoppas på att någonting fastnar. Men som sagt, idag är jag fri från plugg och har tvättat och kollat på serier hela förmiddagen och ska strax bege mig mot gymmet för lite bröst och sen ikväll så är det ju mello, vilket innebär lite mellomys med mig själv.

Oflyt

Vi har idag haft teori hela dagen i skolan, att sitta vid skolbänken cirka åtta timmar och försöka få in allt om benvävnade, broskvävnader, bindvävnader och så vidare. Man kände sig lagom hjärndöd efteråt och skapligt överfull på ny info. Jag Isabella och Victoria skulle träna efter skolan också, Isabella var tyvärr sjuk och både jag och Victoria var helt slut och försökte komma med undanflykter men betsämde oss för att ta oss i kragen och göra lite nytta ändå. Vi hade bestämt att vi skulle utnyttja ett provträningstillfälle på World Class som många andra i våran klass har gjort, så vi knallade dit. Väl där fick vi veta att man tydligen inte kunde göra så utan att ha en kostnadkonsultation med en utav deras säljare, så vi satt fast där i någon timme. Himmel vad han babblade om priser och så vidare, han ville binda upp oss trots att vi inte ens testat gymmet och ifrågasatte när vi inte ville ge honom ett svar på momangen. Jag är en utav dem som verkligen avskyr försäljare, speciellt när de puschar en, trots att det faktiskt är vad som gör en bra säljare om det gör på rätt sätt. Men på mig har det motsatt effekt, jag kan älska varan eller tjänsten, men om någon partisk försöker sälja på mig den så kommer jag att backa. Men men, tillbaka till saken, det slutade med att vi gick där ifrån utmattade av ännu mer info och slöseri av vår tid, utan att ha tränat.. Även imorgon är det oklart om det kommer bli någon träning, efter skolan ska klassen till Pinchos och äta, så det är väl om jag orkar ta mig upp på morgonen, men det är ytterst tveksamt. Vi får se när jag kommer till sängs ikväll och hur jag känner mig imorgon när klockan ringer.

 

Fettisdagen

Dagen med stort D är här, nej men jag är verkligen störtförtjust i semlor, det finns få saker som smakar så fantastiskt. Jag och två klasskompisar tog därför en semlafika på ett konditori i centrum, innan vi gav oss av i olika riktningar, i mitt fall mot gymmet. På gymmet körde jag axlar med lite extra superpowers från semlan och jag är galet nöjd med passet och hoppas på lite träningsvärk.
Imorgon har jag och två tjejer i klassen bestämt att vi ska köra rygg och mage ihop, det ser jag fram emot. Jag tränar ju så sällan med någon så jag får verkligen ta vara på tillfället när det kommer.

Familjehelg

Sitter hemma i sängen efter första dagen i skolan denna vecka, den tar verkligen all energi man har, men kul är det. Helgen som var åkte jag min mor och syster ner till småland för att hälsa på bror med familj, vi hade det riktigt mysigt och det var kul att få träffa familjen igen. Jag passade även på att öva på att massera när jag hade några offer så även det har jag hunnit med. Nu väntar en intensiv vecka i skolan och en massa nya lärdomar.

Visste du att?

Tänkte skapa en ny kategori där jag kan dela med mig av lite olika fakta jag finner intressant, eller som ni kanske bara inte visste om. 


Vi börjar med något träningsrelaterat, visste du att det finns nervtrådar i varje muskelcell och att antalet muskelceller som arbetar vid rörelse är olika beroende på vad vi kalkylerat att tyngden på rörelsen är. Muskelcellerna används alltid i samma ordning, gör jag ett lätt lyft används få muskelceller och desto tyngre lyftet blir desto fler adderas. Det innebär att muskelcellerna som används i lätta lyft sällan får vila och att de som används i tunga lyft sällan aktiveras, om man inte tränar tungt eller har ett väldigt fysiskt krävande jobb.. Låter det logiskt? Det är därför varierad träning är så pass viktigt för att alla muskelceller ska få en chans att utvecklas. Att kalkylera hur många muskelceller vi ska använda för ett lyft är något vi lär oss med tiden, alltså inte något vi kunde redan som små. Man kan dock felkalkylera, ni kanske lyft en väska till exempel som ni trodde skulle vara rätt tung men istället så flög den praktiskt taget upp på axeln? Ja då har ni felkalkylerat, vilket innebär att signaler skickats ut till nervtrådarna om att använda fler muskelceller än vad som egentligen behövts för lyftets tyngd. Intressant eller hur!